Vereniging Slowaakse Ruwharige Staande Hond
 

De geschiedenis van het ras


Het ras is eigenlijk pas ontstaan in de jaren 50 van de vorige eeuw. In de oorlogsjaren waren er veel goede jachthonden verloren gegaan en groeide bij jagers in Slowakije de behoefte een veelzijdige jachthond te fokken. Deze jachthond moest gemakkelijk te trainen zijn en alle soorten wild aankunnen, van patrijs tot vos. De ideale hond moest zowel in het water als op alle soorten terreinen zijn mannetje staan. Hij zou voornamelijk voor het werk na het schot worden gebruikt, dus moest hij goed kunnen apporteren en een zeer goede neus hebben.Een groep jagers, voorgezeten door Koloman Slimák stelden een fokprogramma samen om zo de ideale jachthond te kunnen creëren. In die tijd waren de Weimaraners de beste jacht-honden en werden derhalve de basis voor het nieuwe ras. Het uitgangspunt was “de beste van de beste” te fokken. De Weimaraners werden gekruist met de Duitse Draadhaar en de Cesky Fousek.
Alleen honden met bewezen temperament en excellente jachtkwaliteiten werden gebruikt, onder strikt toezicht van de fokcommissie en zo ontstond de SHS. Het ras overtrof de stoutste verwachtingen! De hond jaagt niet alleen op veerwild, maar blijkt een heldhaftige jager die niet terug deinst voor een gevecht met wilde beren! De SHS jaagt ook op herten, vossen en ongedierte. Door een fout bij de vertaling van de ras-standaard van de Weimaraner in het Slowaaks, is het ras een tijdlang geregistreerd geweest als Weimaraner Ruwhaar. In 1975 is deze fout door de Duitse Weimaraner vereniging rechtgezet en werd de ruwharige variant verwijderd.
Door de uitstekende werkkwaliteiten was de SHS inmiddels enorm populair geworden in Slowakije. De Slowaakse Jachtvereniging heeft dan ook de SHS laten registreren en in 1983 werd het ras officieel FCI erkend, rasgroep 7 rasnummer 320.
In 2005 heeft de rasvereniging in Slowakije besloten dat nieuwe bloedlijnen hard nodig waren om het ras gezond te houden. Onder leiding van de Slowaakse Rasvereniging, is men dan ook begonnen om nieuwe lijnen te creëren door opnieuw de originele rassen te combineren om zo de benodigde diversiteit in de genenpool te verkrijgen. Conform de FCI regels is dit alleen mogelijk in het land van herkomst, zijnde Slowakije. In Nederland zijn nu ook al enkele “nieuwe” honden ingevoerd, de zogenaamde F1 en F2 generaties. Honden die in het land van herkomst zijn ontstaan uit deze zogenaamde outcross worden tot en met de derde generatie ingeschreven in het Slowaakse Register, de bijlagen van het stamboek. Ook in Nederland worden ze tot en met F3 ingeschreven in de bijlagen.  

Officiële Rasstandaard FCI